Το κράτος γεννά και επιβάλει την βία


Με μικροφωνική και ενημέρωση κατά της καταστολής και της κρατικής βίας χτες το βράδυ στην πλατεία δικαστηρίων του Άργους, η Αναρχική Συνέλευση Άργους, κράτησε για μια ακόμα φορά ζωντανή την μνήμη για την δολοφονία του Αλέξη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μόνο αναρχικοί αφού καμιά πολιτική παράταξη ούτε καν το αντιφασιστικό αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας δεν πραγματοποίησε κανένα κάλεσμα.


Κατά την διάρκεια της μικροφωνικής που κράτησε τρεις ώρες διανεμήθηκαν τα ακόλουθα έγγραφα:

Α) Κατά τις κρατικής βίας και καταστολής


Κι αυτή η Νύχτα θα είναι του Αλέξη
Πέρασαν 11 χρόνια από την μαύρη 6η Δεκέμβρη του 2008 κατά την οποία ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρό από όπλο Μπάτσου. Ο δολοφόνος, δεν έδειξε καν στοιχειώδη μεταμέλεια , ενώ του επιβλήθηκε  ποινή ελάχιστη σε σχέση με την αποτρόπαια πράξης του. Έκτοτε η αστυνομοκρατία συνεχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται, κάτι που το βλέπουμε εντονότερα στις μέρες μας, με τον υπουργό αστυνόμευσης Χρυσοχοΐδη να έχει δώσει εντολή για «καθαρισμό» των συλλογικοτήτων και των καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα με όποιο κόστος.
Η βίαιη εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, το ξυλοκόπημα φοιτητών και «αντιστασιακών» -κατά την κρίση των μπάτσων- μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στις εποχές της χούντας του 67’ και μας υπενθυμίζει ότι το κράτος με όποια προβιά δημοκρατίας και να εμφανίζεται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιβολή της εξουσίας με την βία. Όταν τα επιχειρήματα του στερέψουν, χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ και την αστυνομική βία για να επιβάλλουν τη βούληση του, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο η Αναρχία χωρίς βία μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική και την οικουμενική ειρήνη με την κατάργηση των κρατών. Τα γεγονότα αυτά μας δείχνουν παράλληλα και το αληθινό πρόσωπο της πολιτικής Μητσοτάκη που εκφράζεται μέσα από τρεις βασικούς πυλώνες εξουσίας: καταστολή, μηδενισμός των ελευθεριών και αθώωση της αστυνομικής βίας.
Δυστυχώς λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος είναι απενοχοποιημένος πλέον για οποιοδήποτε μπάτσο, να σκοτώσει τον επόμενο Αλέξη έχοντας ως σύμμαχο του, το πάντα πρόθυμο κράτος να κουκουλώσει τέτοιες καταστάσεις.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις και τις ελευθεριακές συλλογικότητες που δέχονται επιθέσεις από τα οπλισμένα από το κράτος χέρια με πιστόλια, γκλοπ και βόμβες κρότου λάμψης.
Οι επιχειρηματίες μπορεί να ξέρουν να δουλεύουν τα χωράφια τους με σύγχρονους σκλάβους και να έχουν εξοπλίσει τους σερίφηδες να τους φυλάνε, αλλά και οι ινδιάνοι ακονίζουν τα βέλη τους, στέκοντας όρθιοι απέναντι τους.
Τα πανεπιστήμια είναι για φοιτητές κι όχι για Κορκονέους και μπάτσους ρατσιστές

lupus@espiv.net                     




Β) Για το Άσυλο και τα προβλήματα των σχολών καλών τεχνών Ναυπλίου



«Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά» (Ρήγας Φεραίος)

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την μόνη γνώση που έχουν για το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια είναι αυτή που έχουν αποκτήσει από τα ΜΜΕ ή τα κουτσομπολιά στα καφενεία και στα κομμωτήρια.  Ξεχνούν βέβαια πως από τα ίδια τα πανεπιστήμια πάντα έβγαινε μια φλόγα ελευθερίας, αφού χωρίς αυτήν καμιά διεκδίκηση δεν θα ήταν πραγματικά δυνατή. Αυτή την φλόγα πασχίζει κάθε κυβέρνηση να σβήσει γιατί φοβάται πως αν θα γίνει φωτιά θα είναι αργά για το κράτος και όσους πλουτίζουν εις βάρος των πολλών μέσα από αυτό.
Σε μια εποχή που το σύνθημα " ΨΩΜΊ-ΠΑΙΔΕΊΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ" μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, ο Φοιτητικός Σύλλογος των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Παραστατικών & Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ζητά:
-Να αποσυρθούν οι κυβερνητικές νομοθετικές αποφάσεις που προβλέπουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο στις καθηγητικές σχολές, καθώς και την εφαρμογή του ν+2, βάση του οποίου αφαιρείται το δικαίωμα φοίτησης δύο χρόνια μετά την συμπλήρωση του τυπικού χρόνου σπουδών. Επιπλέον, τα αιτήματά αφορούν μακροχρόνιες δυσλειτουργίες της Σχολής, όπως υποβαθμισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις κ.α.  
Το ακαδημαϊκό άσυλο στηρίζει την προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους και χωρίς αυτό η παιδεία, η επιστήμη υποτάσσονται στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και παύουν να αποτελούν πηγή αδέσμευτης  γνώσης. 
Καταμεσής του καλοκαιριού του '19, λοιπόν, καταργήθηκε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος. Όμως καμία επίθεση σε φοιτήτριες-φοιτητές αγωνιστές από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μείνει αναπάντητη. Η φίμωση της νεολαίας δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Με νομοθετική τροπολογία η παιδαγωγική επάρκεια αποκόπτεται από το σώμα του βασικού πτυχίου και μετατρέπεται σε επιπλέον "προσόν", το οποίο θα αποκτούν οι φοιτητές μετά από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων. Με τον τρόπο αυτό τα πτυχία καθίστανται σχεδόν άχρηστα για όποιον δεν δύναται να πληρώσει τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που ζητούνται για τις επιπλέον ετήσιες σπουδές ή/και για την διαβίωση στον τόπο διεξαγωγής τους.
Με τον όρο ν+2 συμβολίζεται η διάρκεια των σπουδών ενός τμήματος προσαυξημένο κατά 2 έτη. Μέχρι πρότινος το πέρας των ν+2 ετών δεν σήμαινε διαγραφή του φοιτητή από τις σπουδές του. Ωστόσο, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, οι φοιτητές που έχουν περάσει το ν+2ο έτος δεν έχουν φοιτητικά δικαιώματα όπως η Φοιτητική ταυτότητα, η δωρεάν σίτιση, τα δωρεάν συγγράμματα και άλλα.  Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές ότι η παραμονή των φοιτητών πέραν του προβλεπόμενου δεν ζημιώνει σε τίποτα τα κρατικά ταμεία ή όποιον άλλο εμπλεκόμενο. Η δημόσια παιδεία και η ευκαιρία για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον είναι δικαιώματα όλων.
Ειδικότερα οι εδώ φοιτητές διεκδικούν, την ανέγερση φοιτητικών εστιών εντός της πόλης του Ναυπλίου, καθώς το πρόβλημα της στέγασης είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να δίνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια είτε ταξιδεύουν καθημερινώς από την Αθήνα είτε διαμένουν σε ξενοδοχεία. Επίσης, να καθιερωθεί το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα επιτακτική είναι η ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και η δημιουργία νέων αιθουσών με εκσυγχρονισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα καλύπτει τις καλλιτεχνικές ανάγκες των φοιτητών (αμφιθέατρο, αίθουσα βεστιαρίου, αίθουσα κατασκευής σκηνικών αντικειμένων και ενδυμάτων, αίθουσα χορού, θέατρο με σταθερή εξέδρα χωρητικότητας τουλάχιστον 50 θέσεων.)
Καθ' όλη την διάρκεια της κατάληψης πραγματοποιούνταν καθημερινά σε διάφορα σημεία της πόλης καλλιτεχνικά δρώμενα, θέατρο δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, stand up comedy παραστάσεις καθώς και πορείες. Ταυτόχρονα συντάχθηκαν κείμενα προς δημοσίευση στα τοπικά διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και επιστολές προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχετικά με τα αιτήματά τους. Την Τρίτη 26/11/19 ο Φοιτητικός Σύλλογος πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τις Προέδρους των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και εκπροσώπους του Συλλόγου Καθηγητών. Στα πλαίσια της κατάληψης οι σχέσεις των φοιτητών ενδυναμώθηκαν και έννοιες όπως αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση απέκτησαν ουσιαστικό νόημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου είναι μία σχολή στην οποία έχουν καταργηθεί οι φοιτητικές παρατάξεις. Στις συνεδριάσεις του Φοιτητικού συλλόγου υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία του λόγου και είναι οι φοιτητές αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον, τα όνειρα τους, τις διεκδικήσεις τους και δεν δηλητηριάζονται από κανένα κόμμα.
Το φοιτητικό κίνημα απειλείται.  Στις 10 Νοεμβρίου η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του  Πανεπιστημίου από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου και έπειτα ακολούθησε η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο και η σύλληψη δύο φοιτητών. Και οι επιθέσεις του κράτους συνεχίστηκαν. Αποκορύφωμα αυτών, η απρόκλητη και άκρως βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο Καβούρι, όπου διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας. Άμεση συνέπεια ο τραυματισμός 4 φοιτητών, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας νοσηλεύεται με κάταγμα βραχιονίου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Οι πρυτάνεις συνεδριάζουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και την ίδια στιγμή οι φοιτητές τους ματώνουν στον δρόμο.
 Ωστόσο όμως ο αγώνας δεν σταματά με την λήξη της κατάληψης της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου.


Σχόλια