ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Η τέχνη, ο πολιτισμός, η δημιουργία δεν επιβάλλονται δεν χειραγωγούνται. Ακόμα κι όσες φορές βρεθήκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως επί φασισμού, γελοιοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε καρικατούρες. Δημιουργοί και δημιουργήματα έγιναν σκλάβοι στη μεταφυσική αναζήτηση των ηγεμόνων και των αρχών τους.
Σήμερα δεν επιχειρείται μόνο χειραγώγηση των σπουδών προς μια κατεύθυνση, αλλά και η εμπορευματοποίηση τόσο του έργου όσο και του δημιουργού. Ο,τιδήποτε δεν αποκτά ανταλλακτική αξία πλουτισμού δεν είναι χρήσιμο.
Μέχρι σήμερα αυτό ήταν κατανοητό σε ό,τι αφορά την πώληση, “την ανταλλακτική αξία”, πνευματικών και υλικών δημιουργιών.
Η παρέμβαση του κράτους και η προώθηση των ιδιωτικών σχολών αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προλεταριοποίηση του καλλιτέχνη, είτε αυτός είναι ηθοποιός, είτε γλύπτης, είτε σκηνοθέτης κλπ. Το απόλυτο κριτήριο αποδοχής μιας δημιουργίας, αποδοχής ενός δημιουργού θα είναι τα πόσα χρήματα μπορεί να φέρει στο ταμείο κι όχι αν θα μπορέσει να δώσει στο άυλο έμψυχη δράση, να δώσει νέα ερωτήματα στον αποδέκτη και να διευρύνει την σκέψη. Τα πάντα μετρούνται στο νέο σύστημα και μαζί με αυτά το μέχρι που επιτρέπεται να φτάσει το μυαλό μας, μην τυχόν και ξεφύγει και πετάξει έξω από το κλουβί του “ελέγχου της γνώσης”.
Τα πράγματα στον πολιτισμό δεν βρίσκονται στο καλύτερο στάδιο, ούτε καν σε ένα υποτυπωδώς ανεκτό και θα γίνουν πολύ χειρότερα με την βίαιη εξίσωση της δημόσιας εκπαίδευσης με την ιδιωτική.
Η κυβέρνηση αντί να παράσχει υλικό στην εκπαίδευση των θεατρικών τμημάτων τα οδηγεί σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο. Δεν την ενδιαφέρει πραγματικά ο πολιτισμός, αλλά καθαρά ο εμπορικός πολιτισμός, εκείνος που θα αποφέρει χρήματα στο κράτος και στους χορηγούς του, τις πολυεθνικές των διαφόρων μνημονίων.
Η Ελευθεριακός χώρος Άργους “Δημήτρης Μάτσαλης” εκφράζει την συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητριών-ών για το μέλλον τόσο το δικό τους όσο και των σχολών τους.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ-ΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Σχόλια