Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eνάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη του Κεφαλαίου, να υπερασπιστούμε τον φυσικό πλούτο

Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στο όρος Σάος της Σαμοθράκης

Από καιρό, έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της «αναπτυξιακής» εταιρίας VOLTERRA, οι οποίες δεν είναι άλλες από την δημιουργία αιολικού πάρκου στο νησί της Σαμοθράκης. Συνολικά 39 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις περιοχές Αμόνι και Λουλούδι,στις κορυφές του όρους Σάος. Αυτό που αποκρύπτεται οι καταστρεπτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και κατ’ επέκταση του συνόλου των κατοίκων αυτού.
Προϋπόθεση για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριων αποτελεί αρχικά η διάνοιξη δρόμων που θα οδηγούν στο σημείο, γεγονός που προυποθέτει την αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε μια υποτιθέμενα «προστατευόμενη περιοχή». Ενώ ακόμη, οι βάσεις στις οποίες πρόκειται να στηριχθούν αποτελούν περίπου 50 τόνους τσιμέντου στις βουνοκορφές. Οι τσιμεντένιες πληγές στο δάσος επηρεάζουν συνολικά την χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τον υδάτινο πλούτο του νησιού, δημιουργώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη βιοποικιλότητα της Σαμοθράκης.
Η αιολική ενέργεια,γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια ως μία φιλική προς το περιβάλλον ανανεώσιμη μορφή ενέργειας ή τουλάχιστον, αυτή είναι η αφήγηση του Κεφαλαίου. Τα κίνητρα του Κεφαλαίου δεν είναι προφανώς η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, των ιαματικών λουτρών, του νερού και του βουνού της Σαμοθράκης αλλά από τα υπέρογκα κέρδη που θα του επιφέρει μία πήγη παραγωγής ηλεκτρισμού με σχεδόν μηδενικό κόστος, όπως η εν λόγω μορφή ενέργειας.
Οι υποσχέσεις της εταιρίας για παροχή φτηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους του νησιού, το οποίο καταναλώνει μέσα σε ένα χρόνο το 3% της ενέργειας που προβλέπεται να παράγεται ετήσιως (105MW) θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν ειρωνία απέναντι στους κατοίκους, που πρόκειται να δούνε τις καταστροφικές αλλαγές του τόπου με την πιθανή πραγμάτωση του έργου.
Η «πράσινη» ανάπτυξη στους καπιταλιστικούς όρους του Κεφαλαίου μπορεί να μεταφραστεί μόνο ως εκμετάλλευση όλων των πόρων που διαθέτει η φύση αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο μόνος τρόπος συλλογικής αντιμετώπισης των αλόγιστων οικολογικών καταστροφών είναι η οργάνωση της τάξης μας, ενάντια στις αναπτυξιακές αυταπάτες που προκαλεί το Κεφάλαιο.
-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ
-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ







http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2017/12/25589736_1995021704053089_1789678906_n.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2017/12/25589736_1995021704053089_1789678906_n-300x276.jpgΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στο όρος Σάος της Σαμοθράκης Από καιρό, έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της «αναπτυξιακής» εταιρίας VOLTERRA, οι οποίες δεν είναι άλλες από την δημιουργία αιολικού πάρκου στο νησί της Σαμοθράκης. Συνολικά 39 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις περιοχές Αμόνι...

Share this post


Σχόλια