Συγκέντρωση Ενημέρωσης Ενάντια στην εξώρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη

Τετάρτη 30 Αυγούστου

στις 7 μ.μ. - 10 μ.μ.



  • Πλατεία 25ης Μαρτίου

    Λουτράκι



  • Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες βωξιτοπαραγωγές χώρες. Η εξόρυξη του βωξίτη στη χώρα μας γίνεται κατά 65% με υπόγειες και 35% με υπαίθριες εκμεταλλεύσεις.


    Τα αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόνους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού βωξίτη ξεπερνούν τα 30 εκατ. € ετησίως.
    Θα αναρωτηθούν οι αναγνώστε...ς μας γιατί αναφέρουμε όλα τα παραπάνω;

    Η απάντηση προκύπτει από τις αποκλειστικές πληροφορίες που μας έδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα», δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Μπερδελής γνωστοποιώντας πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης για την εξόρυξη βοξιτικών πετρωμάτων στην περιοχή των Γερανείων από συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του.
    Πρόκειται για την εταιρεία «ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ», (θυγατρική της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγούς βωξίτη στην Ευρώπη που σήμερα έχει 3 ενεργείς θυγατρικές εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη βωξίτη στην Ελλάδα.

    Προκύπτει τεράστιο θέμα για την περιοχή μας
    Από την συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να προκύπτει μεγάλο θέμα για την περιοχή μας, αφού μια ενδεχόμενη εγκατάσταση εξόρυξης βοξιτικών πετρωμάτων είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και σε έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες «πνεύμονες» πρασίνου της Αττικής.
    Γνωρίζοντας πλέον την είδηση, κρούομε το καμπανάκι του κινδύνου, ζητώντας την αφύπνιση των αρμοδίων φορέων. Θεωρούμε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια Αττικής επιβάλλεται να ενημερωθούν άμεσα, προκειμένου οποιαδήποτε αντίδραση να λάβει χώρα τώρα πριν είναι πολύ αργά.
    Γιατί είναι αδιανόητο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου να έχουν ενταχτεί στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής 200.000 € για την μελέτη ορειβατικών και φυσιολατρικών μονοπατιών σε όλη την Δυτική Αττική, αλλά και να προωθούνται δράσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού της περιοχής των Γερανείων, και ερήμην της ( να γίνονται ενέργειες αδειοδότησης για την εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη.
    Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι …
    Μήπως τελικά και πάλι μετά από χρόνια, βρισκόμαστε στο … ίδιο έργο θεατές;
    Στο ίδιο έργο που βιώσαμε με την δημιουργία εγκαταστάσεων στην Ρεβυθούσα, με την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, με τα αγκυροβόλια, με τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Κακιά Σκάλα, αλλά και με την επιβολή πλευρικών διοδίων στα όρια του Δήμου μας!
    Τότε που … γεμίσαμε «πτώματα» Δημάρχων, αλλά και πολιτικάντηδες «επαναστάτες» που σήμερα ευχαριστούν δημόσια την «Ολυμπία οδό» για κάποιες μικρές δωρεές.
    Με απλά και περιεκτικά λόγια βρισκόμαστε θεατές στο έργο όπου οι κρατούντες αποφασίζουν για εμάς … ερήμην μας!
    Lefteris Freeman

    ΠΕΡΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ
    Χωρίς καμία έκπληξη, είναι η αλήθεια, ενημερωθήκαμε σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία ορυχείου Βωξίτη από τον μεγαλοκαπιταλιστή Μυτιληναιο στα Μέγαρα, στα Γεράνεια Όρη.Δεδομένου ότι η εξορυκτική βιομηχανία  έχει καταστρέψει σχεδόν τα πάντα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου (καθώς και τον Κορινθιακό τον ίδιο) ήταν αναμενόμενο οτι θα έρθει και η σειρά των Γερανείων, αϕού είναι στη ϕύση της να προχωρά σαν τις δασικές πυρκαγιές, καταστρέϕοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Είναι ακόμα μια επιβεβαίωση του τι σημαίνει στην πράξη το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, λεηλασία της ϕύσης στο βωμό του κέρδους της άρχουσας μεγαλοκεϕαλαιούχας τάξης.
    Επίσης είναι γνωστό πλέον και το αϕήγημα του πολιτικού προσωπικού της χώρας περί εθνικής ανάπτυξης, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλα από το ανθρώπινο ισοδύναμο της επέλασης ενός σμήνους ακρίδων που καταβροχθίζει τα πάντα στο διάβα του, αϕήνοντας πίσω μόνο έρημη γη.
    Η σύγχρονη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δείξει ότι όπου δημιουργείται ένα ορυχείο, οι τοπικές κοινότητες υποϕέρουν. Από τα ορυχεία του CoLTan στο Κογκό με τα παιδιά σκλάβους και τα 5 εκατομμύρια νεκρούς, τα αδαμαντορυχεία της Ν.Αϕρικής, τα ορυχεία Χαλκού της Χιλής, μέχρι τα χρυσωρυχεία των Σκουριών και τα ορυχεία Βωξίτη στη Γκιώνα και στον Παρνασσό, οι εξορυκτικές δραστηριότητες ϕέρνουν μόνο καταπίεση, δυστυχία και αρρώστιες στους ντόπιους, ερήμωση στον κρανίου τόπο που απομένει μετά το πέρας της εκμετάλλευσης, και κυρίως, ϕτώχεια. Σε κανέναν τόπο οι κάτοικοι δεν ευτύχησαν από την δημιουργία ορυχείου: Στην χαρακτηριστική περίπτωση των Μεταλλείων της περιοχής του Πολυγύρου στην Χαλκιδική, η περιοχή των μεταλλείων έχει τρεις ϕορές μεγαλύτερη ανεργία από την υπόλοιπη Χαλκιδική, πολλαπλάσια ποσοστά σε ασθένειες όπως το άσθμα κλπ, εξαιρετικά χαμηλότερη αξία γης, έχει μείνει χωρίς νερό καθώς, όπως πλέον ανοιχτά αποδέχεται και η σχετική κρατική υπηρεσία, όλος ο υδροϕόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος με αρσενικό και βαρέα μέταλλα, ενώ οι παραλίες είναι, ήδη πριν τεθεί το ορυχείο σε πλήρη λειτουργία, και επίσημα πλέον, ακατάλληλες για κολύμβηση.
    Το νομικό πλαίσιο αλλά και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προστατεύουν αυτές τις «επενδύσεις», τόσο με την κατάλληλη προσαρμογή της νομοθεσίας όσο και με την καταστολή των διαϕωνούντων και την στρατιωτικοποίηση των ζωνών εξόρυξης, και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.Είναι άλλη μια επιβεβαίωση του ότι το κράτος (δεξιό, κεντρώο ή αριστερό) είναι ο μηχανισμός που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυρίαρχη τάξη (τους καιϕαλαιοκράτες στον καπιταλισμό, την κομματική γραϕειοκρατία στον αν-ύπαρκτο σοσιαλισμο ή το ιερατείο στο ισλαμικό κράτος) να εκμεταλλεύεται τους πόρους του τόπου κατά το δοκούν και αδιαϕορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην ϕύση, στον λαό ή στις επόμενες γενιές.
    Έτσι λοιπόν και με πρόσϕατο το παράδειγμα των αγωνιζομένων κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται σθεναρά με όλα τα μέσα, δηλώνουμε οτι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους των Μεγάρων που αντιστέκονται κι αυτοί στη λεηλασία του τόπου τους από μια δράκα καθαρμάτων που αδιαϕορούν για οτιδήποτε απέναντι στο κέρδος και καλούμε τους κατοίκους της πόλης, που πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια γέννησε την πρώτη μορϕή λαϊκής Δημοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο, την «Ακόλαστο Δημοκρατία», την άμεση «δημοκρατία που δεν τιμωρεί τους πολίτες» διώχνοντας τους τοκογλύϕους, απογειώνοντας την παραγωγή και τον πλούτο των πολιτών και διαγράϕοντας τους τόκους των ϕτωχών, να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να σταθούν και πάλι  μπροστά στα γεωτρύπανα όπως πριν από 40 χρόνια οι γονείς τους στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες του Ανδρεάδη, γράϕοντας την ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς οικολογικούς αγώνες του τόπου μας. Και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα μας έχουν δίπλα τους με κάθε διαθέσιμο.
    Α.Σ.Κ.
    ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    Σχόλια