ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ “ΠΑΝΩ” ΠΡΟΣ ΤΑ “ΚΑΤΩ”


Ήρθαν μέρες γιορτινές, ειδικά για τις τσέπες των καπιταλιστών. Φωταγωγημένοι δρόμοι, στολίδια, μουσική εορταστική και γενικότερη γκλαμουριά, ιδιαίτερα στους πιο εμπορικούς δρόμους των πόλεων, καλούν τον κόσμο να κάνει αυτό που καθιερώνεται ως παράδοση αυτές τις ημέρες, να αγοράσει. Αυτές τις μέρες όμως υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που δεν περνάει και τόσο καλά γιατί σκίζεται στη δουλεία στο “εορταστικό” ωράριο των 09:00-21:00, γιατί ξεπαγιάζει στο κρύο για να πουλήσει κάτι από την πραμάτεια του, ή για να ζητήσει ελεημοσύνη. Ταυτόχρονα, στα πιο σκοτεινά σημεία των πόλεων, υπάρχουν μπάτσοι πανέτοιμοι να μπαλώσουν κάθε τρύπα που χαλάει το εορταστικό-καταναλωτικό κλίμα.
Ως γνήσιο τσιράκι των αφεντικών, το κράτος τις μέρες αυτές δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στο να εξασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια στις γειτονιές. Χτυπάει τα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας (εκδιδόμενες, επαίτες, άστεγους, τοξικομανείς, μετανάστες, μικροπωλητές, αδέσποτα) με κάθε λογής σκουπίδια (ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, δέλτα, ειδικοί φρουροί, ομάδες άμεσης δράσης, ελεγκτές) να διεξάγουν ένα κυνήγι μαγισσών με επιχειρήσεις σκούπα, τραμπουκισμούς ελεγκτών στα ΜΜΜ και προσαγωγές σε μετανάστες και γενικά σε όσους δεν ταιριάζουν στην εορταστική ατμόσφαιρα.
Τρανταχτό παράδειγμα της βίαιης αντίδρασης του κράτους απέναντι στις μειονότητες, είναι η επιχείρηση σκούπα που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 15/12 στην πλατεία Συντάγματος με στόχο τους Σύριους πρόσφυγες πολέμου. Ο Καμίνης, εν όψη εορτών, φρόντισε να καθαρίσει την κεντρική πλατεία από τα “κουρέλια” -όπως τους αποκαλούν κάθε λογής ακροδεξιοί τηλεαστέρες- που αγωνίζονται από τις 19/11 για το αυτονόητο και δίκαιο (ιατρική περίθαλψη, άσυλο, άδεια παραμονής στην Ε.Ε.). Το βράδυ εκείνο οι μετανάστες δεν πρόλαβαν να μαζέψουν ούτε τα προσωπικά τους αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, λεφτά, χαρτιά, διαβατήρια).
Όλα αυτά όμως λαμβάνουν χώρα στα παρασκήνια καθώς για τους νοικοκυραίους κατασκευάζουν ένα άλλο όμορφο παραμύθι. Πιο συγκεκριμένα κράτος, εκκλησία και αφεντικά, σ’ ένα κρεσέντο «καλής θελήσεως», κινητοποιούνται διοργανώνοντας εράνους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και κάνοντας δωρεές. Γνωστή πρακτική εφησυχασμού των μαζών! Έτσι ο μικροαστός μπορεί να βγει χωρίς τύψεις να κάνει τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του.
Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το κράτος βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε με «φιλανθρωπίες» είτε με καταστολή, ανάλογα με το εκάστοτε συμφέρον. Ο καπιταλισμός, που δημιουργεί από την φύση του την εξαθλίωση, είναι αυτός που χτυπάει και καταδικάζει τους εξαθλιωμένους. Για μας η λύση δεν είναι κανενός είδους σκούπα και καμία ψεύτικη φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Η εξαθλίωση και η εξουσία θα γκρεμιστούν μόνο μέσα από αδιαμεσολάβητους αγώνες οργανωμένους από τα κάτω. Μέσα από σωματεία βάσης, και αντιφασιστικές δράσεις. Με οριζόντιες διαδικασίες, για μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ναμούς.
Αναρχική συλλογικότητα από
Άνω Γλυφάδα, Ελληνικό, Αργυρούπολη
http://namous.squat.gr/

Σχόλια