Ουρουγουάη -μήνας για τη Γη κι ενάντια στο Κεφάλαιο

 
 

[Ουρουγουάη] Ιούνης, μήνας για τη Γη κι ενάντια στο Κεφάλαιο
http://gr.contrainfo.espiv.net/2014/06/08/uruguay-junio-mes-por-la-tierra-y-contra-el-capital/
Ενημέρωση της πρωτοβουλίας “Por la tierra y contra el capital”:
Όπως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια, απευθύνουμε ένα κάλεσμα προς όλους όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μήνα «Για τη Γη κι ενάντια στο Κεφάλαιο». Προσκαλούμε όλες τις ομάδες και όλα τ’ άτομα που ενδιαφέρονται να σμίξουν και να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα στην περιοχή τους.
Οι ημερομηνίες τις οποίες θα λάβουν χώρα οι δράσεις απομένει ν’ αποφασιστούν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ωστόσο ο μήνας θα είναι ο Ιούνης όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, κι όσον αφορά την ουρουγουανική επικράτεια, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε Μοντεβιδέο, Μαλντονάδο, Κανελόνες και Λαβαγιέχα. Στην Αργεντινή θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σε Μπουένος Άιρες, Λα Πλάτα, Κόρδοβα. Είμαστε επίσης σε αναμονή επιβεβαίωσης αντίστοιχων δράσεων σε Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Χιλή και Παραγουάη.
Ζητάμε από τους συντρόφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν μαζί μας όσο πιο σύντομα μπορούνε (fuegoamonsanto@hotmail.com). Είναι απαραίτητο να επιτεθούμε στις δομές της εκμετάλλευσης τις οποίες απειλεί ν’ αναπτύξει περαιτέρω η συνεχής λεηλασία τους· δεν είμαστε εμπόρευμα· η Γη δεν είναι εμπόρευμα.
Η ΓΗ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, ΤΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ.
Τα άτομα και οι ομάδες που εδώ και κάμποσα χρόνια παλεύουμε ενάντια στην εγκατάσταση μεγα-ορυχείου στα ουρουγουανικά εδάφη, πραγματοποιούμε τα τελευταία δυο χρόνια το «μήνα για τη Γη». Δεδομένου πως ο αγώνας μας δεν είναι μονάχα ενάντια σε μια στάνταρ δομή ή εταιρεία απ’ αυτές που συγκροτούν τα μεγα-πρότζεκτ, η διάδοση του λόγου μας στοχεύει στην ανάδειξη των ποικίλων αλληλεξαρτήσεων που υπάρχουν αναμεταξύ των σχεδίων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο αγώνας μας δεν ήταν ούτε και θα είναι ποτέ οικολογικός, αν με τον όρο αυτόν καταλαβαίνει κανείς τον κατακερματισμό της πραγματικότητας και το πεδίο δράσης σαν «περιβαλλοντικό». Ο δικός μας αγώνας είναι κοινωνικός, αποτελεί συμμετοχή στην υπάρχουσα κοινωνική σύγκρουση που προσβλέπει στη συνολική εναντίωση στο σύστημα καταπίεσης. Ο αγώνας μας καταπιάνεται με κάθε διασύνδεση κράτους και Κεφαλαίου, με τα δεσμά εκείνα που συνδέουν τους πιτσιρικάδες που φουμάρουν πάστα κοκαΐνης με τις μεγάλες φυτείες σόγιας, ή την κατασκευή ενός λιμανιού βαθέων υδάτων με την οικονομική εκμετάλλευση ενός χειρώνακτα εργάτη γης.
Το να διακινήσουμε πληροφορίες σχετικά με τους υπευθύνους κάθε πρότζεκτ, το να τους οπτικοποιήσουμε και να τους επιτεθούμε υπήρξε τόσο σημαντικό έργο όσο και το να καταδείξουμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Ένα άλλο σημαντικό έργο, εξίσου απαραίτητο, είναι να ξεσκεπάσουμε όσους ρημάζουν τον πλανήτη και συντηρούν το σύστημα της κυριαρχίας: να δείξουμε ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγα-πρότζεκτ είναι αγώνας ενάντια στο Κεφάλαιο. Ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις μπίζνες-μεγαθήρια δεν πρέπει να καταλήγει να είναι μια υπόθεση ρεφορμιστική, αλλά αντίθετα να συμβάλλει στην όξυνση του αγώνα για έναν κόσμο ελεύθερο, έναν κόσμο όπου δε θα είμαστε απλά εμπορεύματα.
Κατανοώντας λοιπόν μ’ αυτόν τον τρόπο τον αγώνα ενάντια στις μεγα-επιχειρήσεις σ’ αυτά τα εδάφη, μας δίνεται η ευκαιρία να επιτεθούμε στα προπύργια της ανάπτυξης η οποία συνδράμει το Κεφάλαιο. Οι σχεδιασμοί για την περιοχή είναι σαφείς, γίνονται απολύτως αντιληπτοί ανά την επικράτεια της Νότιας Αμερικής, και οι υπαίτιοι μπορούν να εντοπιστούν και ν’ αντιμετωπιστούν καταλλήλως. Ο αγώνας ενάντια στο κράτος και στο Κεφάλαιο απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη και ευφυΐα από μεριάς μας. Το να τους χτυπήσουμε προτού κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει. Είναι αλήθεια πως απέχουμε του να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά απ’ τα σχέδιά τους, αλλά ακόμα δεν είναι αργά για τις αντιστάσεις που ορθώνονται σε διαφορετικές ζώνες ν’ αναβαθμίσουν τη δυναμικότητα και το πρόταγμά τους.
Ο αγώνας μας δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα· είναι σύντροφοί μας αυτοί που παλεύουν στη Χαλκιδική (στην Ελλάδα) ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού, όπως και όσοι αντιστέκονται ανά την αμερικανική ήπειρο στις διάφορες εφαρμογές του πλάνου IIRSA και στα συμπληρωματικά του σχέδια, όπως είναι η περίπτωση του TIPNIS (στη Βολιβία). Το να μη γνωρίζει κανείς σύνορα συνεπάγεται την αναγνώριση του εχθρού σε όλο του το εύρος και την πολυπλοκότητα, ούτε τόσο «αφαιρετικά» ώστε να μην είναι δυνατόν να χτυπηθεί, ούτε τόσο περιορισμένα ώστε ο αγώνας να μετατρέπεται σε εθνικιστική προπαγάνδα, που το μόνο που κάνει είναι να υποβοηθά τις διάφορες εξουσιαστικές φράξιες σε κάθε μέρος. Η αναγνώριση του καπιταλιστικού συστήματος ως εχθρού, η αναγνώριση του κράτους ως εχθρού, συνεπάγεται μιαν αντίληψη δράσης πέρα απ’ τη στρατηγική του μη χείρον βέλτιστον, και γι’ αυτό χρειάζεται να πάρουμε μαθήματα απ’ τις ποικίλες μορφές αντίστασης που λαμβάνουν χώρα. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των συντρόφων που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή της σιδηροδρομικής υπερταχείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έτσι και στην αμερικανική ήπειρο οι νομοθεσίες των κρατών αρχίζουν να μας κατηγορούν σαν τρομοκράτες, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να προσκαλέσει τις διάφορες συλλογικότητες και ατομικότητες της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στο «μήνα για τη Γη κι ενάντια στο Κεφάλαιο», πραγματώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις προς υπεράσπιση της Γης. Στο Μοντεβιδέο οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα αυτά τα χρόνια ήταν ποικίλες: κουβέντες, εσκράτσε, πολυπληθείς πορείες, δράσεις μικρής κλίμακας, μέρες αγκιτάτσιας κ.τ.λ. Σκεφτόμαστε πως το καλύτερο για κάθε περιοχή και τόπο είναι να κρίνει η κάθε ομάδα τι μπορεί να κάνει, ανάλογα με τις δυνάμεις και διαθεσιμότητες. Σας ζητάμε μονάχα να συντονίσουμε την ημερομηνία έναρξης του μήνα· μέχρι στιγμής ήταν πάντοτε ο Ιούνης, και μας φάνηκε καλή ιδέα να το κρατήσουμε έτσι. Παίρνουμε αφορμή απ’ αυτήν τη μηνιαία καμπάνια για να πράξουμε, να παρακινήσουμε ο ένας τον άλλον και ν’ αναδείξουμε την κοινή μας δύναμη προς υπεράσπιση της φύσης. Σας καλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τυχόν δημόσιες δράσεις που σκοπεύετε να κάνετε, προκειμένου να φτιάξουμε μια ενιαία αφίσα που να συμπεριλαμβάνει τις διάφορες πρωτοβουλίες.
“Η Γη δεν είναι προς πώληση, είναι προς υπεράσπιση.”

Σχόλια